Veckans häst

Mr Nice Guy  är denna veckans häst!

En jätte fräck häst med massa personlighet. Han är altid på hugget för något nytt!!

Michaela rider det mesta på¨sin polle :)  och han är oerhört duktig i trickträningen.



Michaelas blogg är -> Brilliant.blogg.se








En livlös dag xD

Heej bloggen!

Idag händer det NADA!! Sitter mest hemma som barnvakt :/ ..



Men nu skall jag lyssna sönder lite mer på denn låten så återkommer jag ikväll då jag skall söka universitet + sommar jobb då .D

// Alexandra


Veckans häst! -> Dalia

Denna veckan blir veckans häst Dalia.


En snäll liten d-ponny som förr tränades inom gymkhanan, hoppningen och dressyren. Idag lever hon livet som skogs mulle. Och traskar över allt. En jätte mysig ponny.





Barbacka i solen

hej bloggen... ingen bra dag idag så bloggar inget .. typ


Nää va ute i solen och red barbacka ... Naala blev rädd för en kille som tvätta sin bil -.- suck på polle bus  xD

blir mer imorgon ..


// Alexandra


Det folk inte viste!



Här är ett bättre filmklipp. Själv tycker jag inte detta är så hemskt, då som jag förstord är kalven redan död innan och avlivad. Tycker inte det är spc mycket värre än Häst fotboll, galopp och Polo

Medans det tävlingar innom ridsporten man stressar och rider sönder hästarna ... så som denna:




Du säker säkert: jo men detta finns ju inte i sverige som tur är.

Nä det gör det inte ... Men visste du att du sponsrar detta VARJE gång du köper ex. En Coca cola flaska elr över huvudtaget från Coca cola företaget...


Sedan har vi detta:



Att utsätta fölen för något sådant här är skamligt ... och speciellt när det går så HÄÄÄRR fel ...



Tills sist Wild Horse Race ...


// Alexandra


VECKANS HÄST!?

Vill du att in häst skall bli veckans häst?

Skriv en kommentar om varför just din häst skall bli veckans häst. -> länka gärna till bild/ film möjlighet.


// Ferus



Det folk inte viste

Det finns många grenar inom ridningen ... så som denna:


BLÄ!!!!!!!!

// Alexandra


Rida utan tyglar

Postat av: SARAA

+ lätta hjälper , mjuka händer ? Aaaa shiet ser de !! De ser så harmoniskt ut! Om ryttaren släpper tygeltaget kan jag lova att hästen inte behåller samma form. Vet du vrf? B.l.a. de finns nästan inga som kan rida en häst i form utan tyglar.. Om en ryttare släpper på sina tyglar så börjar hästen slappna av o sträcka ut halsen som en belöning.
Vrf inte göra hela ridpasset till en belöning ? Osv..
Hej


Postat av: Sara
Det går att rida en häst i form utan tyglar. Men det är få som grejar det. Finns video med clinic där en ryttare visar just att hästen behåller huvudet/halsen i samma position även om man släpper på tyglarna, ifall ryttaren ber om det med hjälp av sitsen. Behöver man dra i hästen så gör man ju fel.




Heej saraa!


Det finns flera hästar inom NH om både jobbar i Hög och låg form på både mark och på ryggen.

Även Weasten används detta ridsätt, Ingen kontakt i tyglarna. Och där kan flera hästar korta upp sig och fånga upp huvudet.

Tanken är med ett ridpass är att det skall se harmoniskt ut och hästen skall arbeta arbetsvilligt framåt. Kandar måste man tyvärr i dag använnda idag i högra klasserna inom dressyr.

Ett harmoniskt ekipars är exp Jan Brink och Briad. Dom arbetar i harmoni inom ridningen även Tobias och sina hästar! Hästarna är harmoniska och sammarbets villiga och älskar det dom gör.

Vill ni höra om mina förebilder?

// Alexandra





Svar på kommentar

Sara om Rollkür del 2:
Det där med blå tunga hade inte med rollküren att göra, utan att tungan hade råkat fastna mellan de två betten i munnen så den inte fick något blod.

För övrigt så säger jag som innan, det finns få ryttare som är nog duktiga för att använda rollkür på ett "rätt" sätt. De skador som är visade finns även hos många som inte tränar rollkür, nackskador och förändringar i nackkotor/nerver till exempel är verkligen inget specifikt för bara RK.


Och grunden går inte ut på att krulla ihop hästen. Det (att kunna placera huvudet var man vill och stretcha hästen, med lätta hjälper) är bara en liten del av ett ridsystem som har en annan utbildningstrappa än den klassiska. De som tror att det bara handlar om att dra ihop hästen har ju helt klart missat poängen (som sistnämnda i sitt inlägg till exempel).


Men som sagt så är jag delad^^ fortfarande ;) Tycker inte det ser ett dugg trevligt ut men jag tror att rätt ryttare med rätt häst kan använda det utan att skada och utveckla ridningen ytterligare genom det.



Hej sara!

Ja självklart förkommer dessa sakor hos andra hästar med, Men ej legitiment skador över nacke och rygg. För om dessa skall skadas och gå söner måst antingen hästen springa på huvudet elr gå i RK. Inget annat alternativ finns då legitmentet dras sönder.

Grunden går ut på att krulla ihop sig och bli hyberflexiv. Att böja huvudet till vänster och höger. Och göra hästen över vig. Något som å ger dessa konsekvenser som över. Även om du inte vill se dom så är det så. Forskare har bevisat att det är på detta vis. Även om du anser något annat så är det på detta vis och det är soppas skadligt som det är. Det spelar inte någon roll vem det är som rider utan det är ju självklart lika skadligt för dem hästarna som vilken annan som tränar i denna form. Hästen får ju ändå lätta blödningar i lungorna p.g.a låg syrehalt och bakåt sug. Hästen får en låsning och Hästen får ONT!


Om en häst har sadeltvång har den väll inte mindre sadeltvång om du har en tjej som är duktig på att sadla. Elr en häst som är rädd för bilar blir ju inte mindre rädd för att det sitter en ryttare som är orädd i trafiken. Elr en sadel som klämmer, klämmer ju lika mycket även om ryttaren rider hästen korrekt.


Problemen försvinner ju tyvärr inte, dessa porblem går ju att lösa. Men med RK gör så att hästen ignorerar smärtat tillslut. Så som jag med min bukmigrän. Idag känner jag inte av smärtan på samma sätt som jag gjorde då, och det är med all smärta. Rädslan finns ju fortfarande att få det tillbaka.

Du får självklart ha din åsikt. Men tycker det är tragiskt att du väljer tävlings resultat framför hästens hälsa.

// Alexandra



BILD BOMB

Tuvali

 


 



Viola


 


Kiggan

 

 

// Alexandra




Rollkür del 2

Hej bloggen!

Nu tänkte jag gå lite ingående på hur man hanterar detta ridsättet i Tyskland.

Där av är tyskarna oerhört besvikna på många av sina ryttare.

... Att träna hästen i form är en sak man rider fram, hästen samlas upp i handen och runt med bakdelen.

Jag tänkte ta allt från början!
Synen:



Hästen ser 90 grader framför den. Hästen ser ner mot sin mule, mot vi människan som ser rakt fram. Så hästen ser oftast marken framför sig och inte mer om vi inte låter hästen höja huvudet. Om hästen blir narvös och höjer den oftast mulen till horisonten. Detta beror på att hästen skall se framåt.



Men där emot en häst som går rollkür ser bara sina egna ben. Om hästen skulle råka springa på lite förfört mot ett stack har hästen inte en möjlighet att stanna för att den inte ser staketet.

Hals:

Man får inte glömma att kotorna i halsen och ryggen sitter ihop. Dem flesta hästarna kan bita sig i bogen, magen länden och flanken. Då dem kan klia sig.

Men att böja hästen på detta vis gör så att hästen får sämre balans.

En forskare från Tyskland har tittat på hästar och hur deras nack legiment ser ut. Detta legement går längs hela hästens rygg enda upp till huvudet. Men tävlings hästar som rids på detta sätt är det över 80% som har problem med detta legement.


Att legimentet tar så stor skada beror nog på att hästen blir över böjd, konstant. När ryttaren  rider Vböjt, drar i legamentet elr för det över stretchat.

Detta visas aldrig som hälta utan som Osamarbets villja, stelhet, okontaktbar och andra likande syntomer. Men i slutändan lär sig hästen att ignorrera smärtan. Smärtan stoppas även när hästen släpper ifrån sig en mängd endorfiner i kroppen under arbetet. Och kan där av koppla bort smärtan. Denna smärta förkopplas till människan som har allvarliga ryggproblem.


Lungorna:

När hästen arbetar i Rollkür reagerar hästens mun automatiskt så att att den skall trycka bak tungan, som tur utökas gommen på hästen. Men hästen kan inte andas genom munnen alls. Att gommen blir större beror på att hästen får en sorts syre brist i halsen. Om hästen får en syrebrist i halsen kommer underdelen av halsen kollapsa då den är oerhört känslig. Där av vidjas gommen för att hästen inte skall få syrebrist. Men eftersom att tungan tar ut denna plats hjälper detta inte spc mycket.


Där av andas en sådan här häst oerhört långsamt och skapar ett baktryck som gör så att lungorna får små blödningar.

 

Låsningar i Ländryggen.



Efter som att legimentat i nacken drar konstan i ländryggen,(då detta legiment sträcker sig enda till svansen) skapas en låsning. Detta beror på att huvudet är konstant nere. Där av kan den inte arbeta med bakbenen.



Hästen är byggt på ett sådant sätt så deras bakben skal bära upp oss och dens inälvor.



Med andra ord så är det så att med dena metoden gör man så att korset låser sig, medan man vill att hästen skall bli mer rund.


Blå tunga



Men det värsta av allt är nog att närverna kan bli så otroligt skadade så att tungen har domnat bort och har börjat ''dö'' ... Detta är en svensk ryttare:


Hur andra ser på detta!

Självklart finns det dem som tränar hästarna på ett vettigt sätt... Men som synd finns det dem som inte gör det. En tjej som var ner i Afrika.
Hon beskrev hur dem tränade sin hästar i rollkür.
Detta är en av hästarna som precis börjat sin träning:





Då finns valet, Göra hästen illa och komma lång elr kanske rida rätt och komma längre?

Säg du med nej till RollKür





HEJ Felix <3

Heej bloggen :)

idag har jag varit på studie besök :D hos en kille som heter Fredrik

... Vi stanna till och åt lunch och där efter begav vi oss mot Fredriks gård och då ringer han å säger! VAD ÄR NI!!

Svaret blev: Lugna dig vi är på väg :)

Fredrik sa då: jag har fått en kalv :D hon kalva precis :D

.. Efter 5 min var vi mitt på hans gård och vi gick in i ko stallet där det stod 9 kor och 3 kalvar. Dom andra kalvarna var drygt 4 dagar gamla, men söta var dem :) Å så hade vi den nyfödda killen :)  som fick namnet FELIX :D  riktig  sötnos.  Dessvärre inget kort på honom... Kanske nästa gång jag besöker dem så kan ni få kort om ni vill ha!


Men nu måste jag sova :)  sitter och skrivet ett LÅNGT inlägg om rollkür och vad den gör mot hästen, då jag har fått höra massa om att dessa granprix ryttarna tänker ju massa på sina hästar. .. Så nu blir det massa text om det :D


HA DET BÄST !! FLODHÄST!

// Alex



Följ oss!

Följ oss genom blogglovin Klicka här!

//ferus



Kommentar

Sara om RollKür:
Bland annat Totilas hos sin förra ägare tränades med Rollkur. Nu är han ju hos en annan ägare sedan ett år ungefär och tränas inte alls med RK - och det går inte alls lika bra. Övriga topp 3-5 i världen inom dressyr tränar det också.

Det SER verkligen inte trevligt ut, men i vilket fall så ger det jävligt välgymnastiserade hästar som tydligen presterar himla bra om det är någon som verkligen rider bra som använder det i träningen. Så jag vet inte ritkigt om jag tycker det är bra eller inte. Tycker ju inte Totilas såg ut att må dåligt med Edward gaal direkt ;) däremot har han inte alls samma utstrålning nu längre.



Hej sara!

Tyvärr rider många på detta rid sätt. Edward gaal har adrig utsättit sin häst för Rollkur på bana. Tyvärr vet jag ej hur han gör på träning.

Rollkur kanske är mjukgörande men!  att träna hästen på detta sätt skapar många probem för hästen.

Hästen häst som går i korekt form går så här:



Där kommer  energin från bakbenen och hästen blir rund. Sänker huvudet och får en såkallad ''banan'' form. Hästen arbetar med rygg musklerana och arbetar upp ryttaren.



Men en häst som går rollkur ser ut följande:



Hästen går över böjd och skall vara hyberflexib åt alla håll.

Hästen arbetar INTE med rumpan utan lägger all tyngd på frambenen och kan försöra leder och annat p.g.a att den blir för framot tung.

Hästen har ingen möjlighet att arbeta med rygg och får svågiheter att utföra övningar.



Hästen tar skada på ryggen och fler tal fall förekommer fel på kotorna i ryggen.

En häst som går på detta vis förlorar synfälltet, och ser endast sina ben.



Men det värsta av alt är nog att flera ryttare förstår inte att dem förstör nervsustemet på hästarna. Två av nackotorna lägger sig tätt tätt intill varandra, som är oerhört vassa, och börjar skava. Detta kan göra så att hästen får nervfel. Och får stå ut med oerhörd smärta.


Säg du med NEJ till Rollkür!!

// Alexandra



Veckans häst?

Vill du att din häst skall bli veckans häst? ... Varje Lördag kommer en häst presenteras,  Och varför inte din?

Vi kommer då skriva kort om den,  Kanske är den tillsalu?  och får lite extra publicitet. Skriv ett kort fattat varför just din häst skall bli nästa veckas, Veckans häst.



// Ferus



Kommentar

Michaela om TuvaLi:
Kan du inte lägga upp mer bilder från praktiken ? :)

Jo självklart! Skall fotta massa nu den sista veckan :D

/ Alexandra







RollKür



TRor det är 5 g jag tar upp detta nu ... MEn jag HATAR detta ridsätt.


// Alexandra



Veckans Häst



Tyckte denna häst var jätte fräch.

// Alexandra


LILLA PONNY BUS

Min ponny har blivit såld till råda :(

..:Jag vill ha Stall NU! ...Jag vill desvärre köpa loss ponnyn :( för ni har väll inte Glömt Sissi?


Hon är då ne pigg ponny som skulle passa perfekt till någon tjej som vill tävla ... Inte gå som ridskole häst!

... // Alexandra



TuvaLi

Heej

Nu har vi börjat rida in tuvali.

Vi har nu suttit på henne i 3 dagar och idag koppla hon skänkel till röst :D =  Hon vet sedan tidigare att smack betyder framåt.

Men nu har hon kommit fram till att Skänkel betyder med framåt. Jätte roligt att se :)

Här bjuder jag på lite bilder.


// Alexandra



HISS OCH DISS?

IDag fick jag sitta för första gången på Fjordstoet. Hon är då ALDRIG sutten på. Jätte trevlig häst.




Detta bettlösa träns?  vad tycker ni om det?

jo jag gillar det. Fräck modell och det är effektivt och har används förr genomtiderna.

// Alexandra



Kossorn och hästar

Idag började turen med att vi skulle köra vår 3 åriga Fjording. För henne var det första gången att köra vagn ute själv :P

det gick väll sådär, lite vingligt men framåt...



Där efter blev det en ridtur på lilla kiggan som är hela 30 bast. Men hon gå ändå att arbeta med! något jag är lite fascinerad över. Kiggan är jätte fräsch för sin ålder!



Kiggan är ett gottlands russ. Gammal tävlings ponny som nu är mer skogsmulle än tävlings/tränings ponny. MEn hon älskar fortfarande att arbeta och de känns.

Sanna körde lilla Viola.





Förr veckan red jag ju med Kiggan. Men den gången låg det snö på backen då såg de ut såhär:




// Alexandra



Färgad sadel`??



HISS? DISS?

... Jag tycker det är en HISS


// Alexandra



Oj oj oj.. Vad mycket jag gjort!

Oj ojn .. Fulll fart hela veckan med Lek på ladgården, ta hand om deras finna hästar och kor och samtidig såt på mässan VÅGA VARA EGEN ...


Måndag - Onsdag.

Har jag bott i en stort hus ... Med min APU värd.

Dem har 3 hästar: Kiggan: 30 årig gammal dam, Gottlands russ. Viola: 10? årigt gammal shettis. Tuvali: 3 årig Fjording.

Där efter finns det 9 kvigor, 2 Getter  och 4 Får. ( och en del höns/ankor)

OCH vi får inte glömma deras 4 åriga hund .. Tin tin.


Tors - Fre

Stått på mässan: Våga vara egen 2012. Där har vi sålt Ekologiskt hundgodis som är tillvärk av företaget Eco Dogcandy UF.



... Ni får bilder ikväll :D

// Alexandra