Rollkür del 2

Hej bloggen!

Nu tänkte jag gå lite ingående på hur man hanterar detta ridsättet i Tyskland.

Där av är tyskarna oerhört besvikna på många av sina ryttare.

... Att träna hästen i form är en sak man rider fram, hästen samlas upp i handen och runt med bakdelen.

Jag tänkte ta allt från början!
Synen:



Hästen ser 90 grader framför den. Hästen ser ner mot sin mule, mot vi människan som ser rakt fram. Så hästen ser oftast marken framför sig och inte mer om vi inte låter hästen höja huvudet. Om hästen blir narvös och höjer den oftast mulen till horisonten. Detta beror på att hästen skall se framåt.



Men där emot en häst som går rollkür ser bara sina egna ben. Om hästen skulle råka springa på lite förfört mot ett stack har hästen inte en möjlighet att stanna för att den inte ser staketet.

Hals:

Man får inte glömma att kotorna i halsen och ryggen sitter ihop. Dem flesta hästarna kan bita sig i bogen, magen länden och flanken. Då dem kan klia sig.

Men att böja hästen på detta vis gör så att hästen får sämre balans.

En forskare från Tyskland har tittat på hästar och hur deras nack legiment ser ut. Detta legement går längs hela hästens rygg enda upp till huvudet. Men tävlings hästar som rids på detta sätt är det över 80% som har problem med detta legement.


Att legimentet tar så stor skada beror nog på att hästen blir över böjd, konstant. När ryttaren  rider Vböjt, drar i legamentet elr för det över stretchat.

Detta visas aldrig som hälta utan som Osamarbets villja, stelhet, okontaktbar och andra likande syntomer. Men i slutändan lär sig hästen att ignorrera smärtan. Smärtan stoppas även när hästen släpper ifrån sig en mängd endorfiner i kroppen under arbetet. Och kan där av koppla bort smärtan. Denna smärta förkopplas till människan som har allvarliga ryggproblem.


Lungorna:

När hästen arbetar i Rollkür reagerar hästens mun automatiskt så att att den skall trycka bak tungan, som tur utökas gommen på hästen. Men hästen kan inte andas genom munnen alls. Att gommen blir större beror på att hästen får en sorts syre brist i halsen. Om hästen får en syrebrist i halsen kommer underdelen av halsen kollapsa då den är oerhört känslig. Där av vidjas gommen för att hästen inte skall få syrebrist. Men eftersom att tungan tar ut denna plats hjälper detta inte spc mycket.


Där av andas en sådan här häst oerhört långsamt och skapar ett baktryck som gör så att lungorna får små blödningar.

 

Låsningar i Ländryggen.



Efter som att legimentat i nacken drar konstan i ländryggen,(då detta legiment sträcker sig enda till svansen) skapas en låsning. Detta beror på att huvudet är konstant nere. Där av kan den inte arbeta med bakbenen.



Hästen är byggt på ett sådant sätt så deras bakben skal bära upp oss och dens inälvor.



Med andra ord så är det så att med dena metoden gör man så att korset låser sig, medan man vill att hästen skall bli mer rund.


Blå tunga



Men det värsta av allt är nog att närverna kan bli så otroligt skadade så att tungen har domnat bort och har börjat ''dö'' ... Detta är en svensk ryttare:


Hur andra ser på detta!

Självklart finns det dem som tränar hästarna på ett vettigt sätt... Men som synd finns det dem som inte gör det. En tjej som var ner i Afrika.
Hon beskrev hur dem tränade sin hästar i rollkür.
Detta är en av hästarna som precis börjat sin träning:





Då finns valet, Göra hästen illa och komma lång elr kanske rida rätt och komma längre?

Säg du med nej till RollKür





Kommentarer
Postat av: Sara

Det där med blå tunga hade inte med rollküren att göra, utan att tungan hade råkat fastna mellan de två betten i munnen så den inte fick något blod.



För övrigt så säger jag som innan, det finns få ryttare som är nog duktiga för att använda rollkür på ett "rätt" sätt. De skador som är visade finns även hos många som inte tränar rollkür, nackskador och förändringar i nackkotor/nerver till exempel är verkligen inget specifikt för bara RK.



Och grunden går inte ut på att krulla ihop hästen. Det (att kunna placera huvudet var man vill och stretcha hästen, med lätta hjälper) är bara en liten del av ett ridsystem som har en annan utbildningstrappa än den klassiska. De som tror att det bara handlar om att dra ihop hästen har ju helt klart missat poängen (som sistnämnda i sitt inlägg till exempel).



Men som sagt så är jag delad^^ fortfarande ;) Tycker inte det ser ett dugg trevligt ut men jag tror att rätt ryttare med rätt häst kan använda det utan att skada och utveckla ridningen ytterligare genom det.

2012-03-12 @ 23:10:50
URL: http://fotomanniska.blogg.se/
Postat av: saraa

Du sara som komenterat måste fråga dig om du i dum i huvudet! Detta är FAN ingen stretching o detta ridsätt är inte nyttigt för någn häst! Kanske ska sätta monsterbätt i munnen på dej o dra ner ditt huvud rätt i marken o sen sporra på dig? Jag gör de gärna! Frågan är m du e på?

Tror nästan alla i ridsporten har glömt hästens natur o des behov! Lång o låg form! Denna form ska inte dras sönder av kandar o graman o annan Skit! Låt hästen vara häst o låt den få skapa sig egen form då kan jag lova att du aldrig får en häst m rygg o nackproblem!!!seriöst tänk efter för fan // saraa

2012-03-13 @ 08:58:26
Postat av: Sara

Du sara xD

Som sagt så håller jag med om att det kan vara väldigt skadligt. Men poängen med rollkür enligt de som faktiskt hör till eliten, är inte att dra ihop hästarna utan de placerar hästen där med mjuka hjälper och kan rida med betydligt mjukare händer även i den formen än vad majoriteten av alla normala ryttare gör. Graman är inte tillåtet i dressyr alls så jag vet inte vad den har med det här att göra x) För oss normala ryttare, eller ryttare som öht inte tillhör eliten finns inget att hämta i RK. Och för många i eliten är det inte heller ett bra sätt.



"monsterbettet" används ju oavsett hur man väljer att rida om man tävlar på den nivån, låter mer som att du hatar dressyr öht än specifikt rollkür.

2012-03-13 @ 17:42:14
URL: http://fotomanniska.blogg.se/
Postat av: saraa

Är inte hela poängen med ridning att både häst o ryttare ska ha kul? Vad hände Me de naturliga? Att låta hästen vara häst.. Att jobba med hästen o inte emot hästen. Detta sätt skulle jag kalla emot på alla prinsiper. Njuter hästen? Har du en avslspnad häst?

Och nej JAG tycker att hela ideen med hästtävlingar o allt är idootiskt, klassisk dressyr e inget jag föredrar häller. De e inte hästen som vill tävla höga klasser i dressyr , de är ryttaren! De enda de tänker på e pengar..

Som du säger de "normala" ryttarna ni rider enligt den klassiska stilen för att ni enligt mig saknar kunskap om hästens natur! Ovs.... Smaken e som baken. Hejhej sara "x'D"

2012-03-13 @ 21:28:06
Postat av: SARAA

+ lätta hjälper , mjuka händer ? Aaaa shiet ser de !! De ser så harmoniskt ut! Om ryttaren släpper tygeltaget kan jag lova att hästen inte behåller samma form. Vet du vrf? B.l.a. de finns nästan inga som kan rida en häst i form utan tyglar.. Om en ryttare släpper på sina tyglar så börjar hästen slappna av o sträcka ut halsen som en belöning.

Vrf inte göra hela ridpasset till en belöning ? Osv..

Hej

2012-03-13 @ 21:39:16
Postat av: Sara

Det går att rida en häst i form utan tyglar. Men det är få som grejar det. Finns video med clinic där en ryttare visar just att hästen behåller huvudet/halsen i samma position även om man släpper på tyglarna, ifall ryttaren ber om det med hjälp av sitsen. Behöver man dra i hästen så gör man ju fel.



Men i vilket fall förstår jag inte ens varför du vill diskutera en miniliten bit av dressyrträning inför tävling på elitnivå när du inte ens anser att man ska tävla dressyr. Då är det ju dressyrtävlandet du borde argumentera emot, vilket inte borde ske här x)

2012-03-13 @ 23:51:36
URL: http://fotomanniska.blogg.se/
Postat av: SARAA

Hahahahah

2012-03-14 @ 09:40:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback